Bakancsos barangolás Bakonytól a Balatonig
GINOP-7.1.2-15-2017-00021

Sikeresen zárult a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Bakonyerdő Zrt. és a VERGA Zrt., 2017 óta konzorciumi partnerségben zajló pályázata. A projekt fő célja a Bakony térségének turisztikai célokat szolgáló fejlesztése, amely elsősorban a bakancsos turizmus igyekezett fejleszteni új attrakciók kialakításával, továbbá meglévő attrakciók felújításával, fejlesztésével.

Projektgazda:

 Magyar Természetjáró Szövetség

Konzorciumi tagok

VERGA Zrt. Bakonyerdő Zrt. Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.
Projekt helyszíne: Közép-dunántúli régió, Bakony
Projekt költségvetése: 463 357 196 Ft
Támogatás intenzitása: 100%
Megvalósítás időszaka: 2017. szeptember 1. – 2022. szeptember 30.

A VERGA Zrt. működési területét érintően, 7 helyszínen mintegy 236.276.212.-Ft összegű beruházás valósulhatott meg, 100%-os támogatással, így Erdőgazdaságunk amellett, hogy új attrakciókat építetett, több pihenőerdőt újított meg és fejlesztett tovább.

Megépült a veszprémi Gulya-dombi parkerdőben egy új játszótér, egy 16 állomásból álló erdei tornapálya, egy új fedett pihenőhely, továbbá számos közjóléti eszköz is lecserélésre került. Az Aranyos- völgyben egy ez idáig szabadon lévő bozótos területet is hasznosítottuk, ahol egy nagy volumenű tereprendezést követően új játszótér, fedett pihenőhely és erdei bútorok létesültek, továbbá a területen parkosítási munkákat is végeztünk. Eplényben az Ámos-hegyi Pihenőerdő szintén új játszótérrel, tornapályával gazdagodott, valamint egy önálló, akár kisebb hétvégi családi bográcsozásokra alkalmas közösségi teret is létrehoztunk a tanösvény végpontjához kapcsolódva. Az egész hegyet behálózó, több mint 7 km hosszú tanösvény mind a 24 állomás és a teles irányító rendszerét lecseréltük. A bakancsos turizmust segíti az Országos Kék Turistaút mentén létesített két új gyalogoshíd Bakonynána és Jásd települések határában, melynek köszönhetően a Gaja- patak minden évszakban könnyedén járhatóvá vált. Dudar település szélén 2,5 km hosszú erdei makadámút épült meg, egy kisebb parkolóval, melytől néhányszáz méterre található az Ördög-árok szurdokvölgy. A túrázókat segíti a völgy peremén újonnan megépült fedett pihenőhely is, így kitűnő kiinduló pontot nyújt a környéken kirándulók számára.

Erdőgazdaságunk fő projekthelyszíne a Veszprémet Tapolcával összekötő 71-es számú főút mellett, Nagyvázsony külterületén valósult meg. Itt, egy a II. világháborúból fennmaradt, évek óta üresen álló katonai figyelőtorony került felújításra. Az eredeti objektumot feltehetően a német katonák építették még a II. világháború elején és repülőgép irányítótoronyként használhatták. A pályázat keretében teljes felújításon esett át a meglévő objektum, így 2021 júliusa óta biztonságos kilátóként várja az ide látogatókat. A megújult közjóléti létesítményből pazar panoráma nyílik a Déli-Bakony vonulataira, köztük a Kab-hegyre, valamint a közeli településekre.  Szintén a projekt keretében egy aszfaltos bekötőút is elkészült egy parkolóval, továbbá egy új közel 70 m2 nagyságú védőház a torony lábánál, így a 71-es számú főúton közlekedőknek egy érdekes pihenőhely alakult itt ki. Az új, kilátó igen nagy népszerűségnek örvend, hiszen a 2021. július 22. napján történt átadó óta, 2023 áprilisáig, már több mint 34 ezren keresték fel.

 

A VERGA Zrt. működési területén megvalósult projektek részletei

– II. világháborúból fennmaradt 20 m magas katonai torony kilátóra történő átalakítása

– 3 helyszínen új játszótér építése, melyek összesen 20 db játékelemet tartalmaznak

– 2 helyszínen új tornaeszközök telepítése, melyek összesen 29 db modern eszközt tartalmaznak

– 2 helyszínen került megépítésre 1-1 db, kb. 70 m2 alapterületű védőház erdei bútorokkal,
valamint 3 helyszínen 1-1 db, kb. 20 m2 alapterületű esőbeálló, szintén erdei bútorokkal

– 5 helyszínen összesen 33 db erdei garnitúra, 27 db állomástábla, 38 db irányítótábla és 17 db erdei pad került telepítésre

– 2 db acél szerkezetű, faburkolatú gyalogoshíd épült meg a Gaja- patak fölött

– aszfaltozott bekötőút és 20 férőhelyes parkoló kiépítése Nagyvázsony külterületén

IMG_8699
IMG_8907
IMG_8951

IMG_1725
IMG_1584

IMG_1581
IMG_1580
1659615585871

Aranyos_völgy