Pintér-hegyi tanösvény, Zirc

Elhelyezkedés

A pihenőerdő megközelíthető autóval vagy gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel. Minden esetben a Zirc és Porva települések közötti útról, az erdő szélén található parkolóhely irányába letérve található. Gyalogosan az Erdőalja utca felől is elérhető. A Bakony legmagasabb részén, a Magas-Bakonyban található az ország legmagasabban fekvő (400 m) kisvárosa, Zirc. A városhoz közvetlenül csatlakozó, erdővel borított Pintér-hegy kedvelt kirándulóhelye a helyieknek és a város vonzáskörzetében élőknek.

A környék növény- és állatvilága

A Parkerdő faállományainak kora és növényállománya alapján változatos, sokszínű. A középkorú és idős állományok, jellemzően gyertyános bükkösök és gyertyános tölgyesek. A fafajok közül a bükk, a gyertyán, a kocsányos és a kocsánytalan tölgy, a hegyi juhar, a magas kőris, a madárcseresznye, az erdeifenyő és a vörösfenyő is előfordul.
Az alacsony hegyvidéki erdőkre jellemző cserjék közül a veresgyűrű som, egybibés galagonya, kökény, fagyal, csíkos kecskerágó, a fekete bodza alkotja a cserjeszintet. A lágyszárú aljnövényzet legfőbb képviselői az odvas keltike, a szagos müge, a hagymás fogasír, a medvehegyma, az egyvirágú gyöngyperje, a bogláros szellőrózsa, a tavaszi lednek, a májvirág, a tőzike.
Az állatvilágból elsősorban a rovarok és az énekes madarak láthatóak gyakran (védett az énekes rigó (Turdus philomelos)). Az emlősök közül a rágcsálók (egér és pocok fajok, sün, mezei nyúl) és a kistestű ragadozók (menyét, nyest, róka) jellemzőek. A türelmes (szerencsés) és főleg csendes látogató őzzel, szarvassal, vaddisznóval is találkozhat.

 Látnivalók, programlehetőség

A Pintér- hegyi parkerdő bejáratánál, közvetlenül a murvás parkoló mellett, kicsik és nagyok is egyaránt kikapcsolódhatnak. A zöldterületen játszótér várja a legkisebbeket, míg az idősebbek a kialakított fedett és fedetlen pihenőhelyeken kellemesen tölthetik el idejüket. A parkerdőn halad keresztül az Országos Kék Turistajelzés, melynek mentén, több helyen is fedett pihenőhely várja a turistákat. A parkerdő felfedezése során érdemes ellátogatni a Fiatalító- forráshoz is.

Kiindulási pont: 47.266114, 17.862212
Térkép segédlet: letöltés