A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Veszprémtől északra, a Bakony keleti vonulatában folytat magas szintű vadgazdálkodási tevékenységet. Üzemi vadászterülete hazánk egyik legjobban kezelt területe, amely 17.000 hektáron terül el. Az erdőgazdaság kizárólag állami tulajdonú, katonai területtel is rendelkező részvénytársaság.

Értékes bükk- és cserállomány jellemző a 70 százalékban erdősült területre, melyen Magyarország öt nagyvadfaja közül a gímszarvas, a vaddisznó, a muflon és az őz is megtalálható. A vadászterület zavarása minimális, az erdőgazdálkodási munkák és egyéb tevékenységek összhangban vannak a vadgazdálkodás elvárásaival. A területen – a vadkárelhárító és állományszabályozó vadászatokat kivéve – kizárólag vendégvadásztatás folyik, amely biztosítja a vadászterület zavartalanságát.

Az erdőgazdaság jó gímállománnyal rendelkezik, a muflon kosok átlagos csigahossza pedig 70-90 cm közötti. A 2016/17 vadászati idényben elejtett kos trófeák érmes aránya meghaladta az 50 százalékot. Nagyterítékű szabadterületes vaddisznóhajtásaink évek óta keresettek a vendégvadászok körében. Egyes hajtások alkalmával a napi teríték meghaladta az ötven darabos mennyiséget is.

vad_muflon
vad_diszno
vad_gim
vad_oz

Gímszarvas:

vad_gim Az adott élőhelyi viszonyoknak megfelelő kiváló minőségű gímszarvas állomány található a területen. A golyóérett gím bikák trófeasúlya átlagosan 6-10 kg között oszlik meg. Az ivararány a szakmai elvárásoknak megfelelő, a korösszetétel megfelel a mai magyar elvárásnak. Az állomány hasznosítása megfelelő. A vadászterület különleges rendeltetés státuszának feladata a gímállomány génmegőrzése, amelynek a társaság szakszemélyzete jó szakmai munkával eleget tesz.

Dámszarvas:

vad_dam Az elmúlt években folyamatosan betelepült vadfaj. Szórványosan fordul elő és a területen a vad jelenléte nem kívánatos.

Őz:

vad_oz A területen tipikus középhegységi őzállomány található. A bakok trófeasúlya átlagban 200-300 gr között oszlik meg. A vadászterület azonban rendelkezik egy olyan populációval, ahol a vadászatra jogosult erős bakokkal tud gazdálkodni. Ezen a mezei élőhelyen minden évben terítékre kerülnek 400 gramm (kiskoponya súllyal) feletti bakok. Az állomány hasznosítása, korösszetétele és sűrűsége megfelelő.

Muflon:

vad_muflon

A társaság vendégvadásztatásának egyik kitörési pontja a jó minőségű kosok vadásztatása. A VERGA Zrt. a muflonnal való gazdálkodást a természetvédelemmel harmóniában végzi. A társaság jó genetikai tartalommal bíró muflonállománnyal rendelkezik, amelyet az adottságoknak megfelelően optimális szinten hasznosít.

Az érett kosok csigahossza 75-90 cm. Ivararány, korösszetétel megfelelő. Muflon megtalálható az üzemi terület nagy részén.

Vaddisznó:

vad_diszno Az erdőgazdaság üzemi vadászterülete minőségében és mennyiségében erős vaddisznóállománnyal rendelkezik. Az állományt jellemzően társas vadászatokon (hajtásban és terelő vadászaton) kerül hasznosításra. A társaság évente mintegy húsz hajtásnapot szervez. A hajtásokon az átlagos, elvárható teríték 20-30 db/nap. A legnagyobb teríték egy terelővadászaton 2009-ben sikerült, ahol 70 db-nál több vad került terítékre.

Apróvad:

vad_apro Nyúl és fácán szórványosan fordul elő a területen. A természetes állomány alacsony volta miatt hasznosítása nem lehetséges.

Gímszarvas

Bika, tehén, ünő: szeptember 1. – január 31.

Borjú: szeptember 1. – február 28.

Muflon

Kos, bárány: szeptember 1. – február 28.

Jerke: szeptember 1.- január 31.

Őz

Bak: április 15. – szeptember 30.

Suta, gida: október 1. – február 28.

Vaddisznó egyéni vadászat

Kan, süldő, malac: egész évben

Koca: május 1. – január 31.

Dámszarvas

Bika, borjú: október 1. – február 28.

Tehén, ünő: október 1. – január 31.

EU-s állampolgárok figyelmébe:

 

 1. Útlevél-ellenőrzés
 • a személyes adatokat továbbra is ellenőrzik.
 1. Szükséges dokumentumok:
 • Útlevél vagy személyi igazolvány · EU-s fegyver-útlevél · A VERGA Zrt. meghívólevele
 1. Ha Ön személyesen szeretné elvinni az elejtett trófeát, az alábbi dokumentumokra lesz szüksége:
 • kifizetett számla · trófeabírálati jegy
 1. Vámellenőrzés a kiutazás során
 • A határnál csupán szúrópróbaszerű ellenőrzésre kell számítani.

 

Nem EU-s állampolgárok figyelmébe:

 

 1. A fegyverbehozatali engedélyhez a következő papírokra lesz szüksége a magyar határnál:
 • útlevél · a VERGA Zrt. meghívólevele · az anyaországban érvényes vadászati engedély
 1. A fegyverbehozatali engedély beszerzéséhez kizárólag az alábbi határátkelőket veheti igénybe:
 • Hegyeshalom / Nickelsdorf · Budapest, Ferihegy reptér
 1. Ha nem-EU-s országba szeretne trófeát kivinni, akkor annál a határátkelőnél, ahol elhagyja az Európai Uniót, az alábbi dokumentumokat kell bemutatnia:
 • kifizetett számla · vámáru-nyilatkozat · trófeabírálati jegy · állatorvosi igazolás (magyar hatósági állatorvos aláírásával és pecsétjével)

Útmutató a vadászatban való részvételhez:

 1. A vadászat sikerének érdekében a vendég köteles a vadászatvezető utasításait követni. A vadászvendég csak a vadászatvezető által meghatározott és lőhető vadat ejtheti el. Abban az esetben, ha védett állatot ejt a vendég, köteles annak eszmei értékét megfizetni.
 1. Az elejtett vad trófeája a vadászt illeti, a hús és a bőr fizetés ellenében elvihető.
 1. Ha egy megsebzett trófeás vadat később kimúlva megtalálnak, a végelszámolás során a sebzésért felszámolt díj levonásra kerül a trófea kilövési díjából.
 1. Minden Magyarországon elejtett vad trófeáját az állami Országos, illetve Megyei Trófeabíráló Bizottságnál bíráltatni kell.
 1. Az Országos Trófeabíráló Bizottságnak joga van magas pontszámú trófeákat nemzeti értéknek nyilvánítani. Ebben az esetben a trófea a Magyar Állam tulajdonában marad. A vadászvendég a kilövési díj 25 %-t fizeti meg és másolatot kap a trófeáról.
 1. A vadászvendég köteles elfogadni a szerződésben foglalt trófea súlyánál ±15 %-os eltérést.
 1. A vendég fizetési kötelezettsége kiterjed minden leadott lövésre, illetve a területen igénybe vett szolgáltatásra, melyeknek kötelezően szerepelniük kell a lőjegyzékben. A lőjegyzéket mind a vadászvendég, mind a vadászatvezető aláírásával hitelesíti.
 1. A Magyar Vadászati Törvény szerint minden vadász csak saját fegyverrel vadászhat.
 1. Minden külföldi vadászvendégnek a vadászat megkezdése előtt kötelező felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, illetve minden külföldi vadásznak rendelkeznie kell érvényes magyar vadászati engedéllyel.
 1. Minden más, a szerződésben nem rögzített pontra a magyar jogi előírások a mérvadóak.

2024. március 1. – 2025. február 28. 

2023. március 1. – 2024. február 29. 

Vadászház – Alsópere Park Szálló

alsopereszallo_1Vadregényes erdei környezetben, a Kelet-Bakony erdő borította völgyében, Alsóperében várja Önöket meghitt, baráti hangulatú szállodánk, amely lehetőséget kínál a tökéletes kikapcsolódásra és a zavartalan pihenésre.
A hat hektáros ősparkkal rendelkező hotel 14 összkomfortos szobával, 31 férőhellyel várja mind a vadászni, pihenni vagy túrázni kívánó, mind az üzleti célból érkező vendégeket.

Az aktív pihenést kedvelőknek ajánljuk a Kelet-Bakony egyedülálló természeti képződményeinek megtekintését, illetve az egyéb sportlehetőségeket: tenisz, asztalitenisz, darts, tollaslabda, foci, kerékpározás. Szolgáltatásainkat wellness részleggel bővítettük, ahol jakuzzi, svéd- és infraszauna, gőzkabin áll vendégeink rendelkezésére.
A gasztronómiai élményekről éttermünk gondoskodik, amely a magyar konyha jellegzetes ételei és helyi specialitások mellett a vadételek hívei számára is változatos ételsort kínál. Szabadtéri sütés-főzésre is lehetőség van a szálloda parkjában.
Barátságos, nyugodt környezetbe várjuk a mindennapok rohanásából menekülő, pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégeinket. 2014-től lehetőség van kártyás fizetésre. Elfogadjuk: bankkártya, hitelkártya, szépkártya (MKB, OTP, K&H).

Szeretettel várja Önt a VERGA Zrt!

Alsópere Park Szálló

GPS: É.sz.: 47° 13′ 29,06; K.h.: 17° 59′ 14,89;

e-mail: Turisztika@verga.hu

NTAK regisztárciós szám: PA20008959

Virtuális Séta

Kérjük keresse munkatársunkat!

Parrag Gyöngyi
turisztikai, közjóléti és kommunikációs osztályvezető
telefon +36-88-591-540
mobi: +36-30-3007-004
e-mail: Parrag.Gyongyi@verga.hu