Gulya-dombi tanösvény, Veszprém

Elhelyezkedés

A parkerdőbe és az állatkertbe gépkocsival vagy autóbusszal érkezők a Parkerdő déli oldalán kialakított parkolót használhatják. A kerékpárosok számára még egy földút is rendelkezésre áll, amely a körgyűrűről ágazik le a Laczkó-forráshoz. Gyalogosan a Betekints-völgyben vezető út felől lehet a parkerdő területére eljutni a Rovaniemi lépcsőt megmászva. A parkerdő területe a Déli-Bakonyhoz tartozik, tengerszint feletti magassága átlagosan 200 m.

A környék növény- és állatvilága

 Jelenleg a fás társulások uralják a területet. Az I. világháború után a meredek dolomit lejtők védelmére feketefenyő, a vastagabb termőrétegű részekre cseres állomány került. Ma az idős, pusztuló fenyőállományokat a termőhelyi adottságoknak megfelelő őshonos fafajok (cser, molyhos tölgy) váltja fel.
A város és a kiskertes övezet közelsége miatt sokféle elegyfafajjal találkozhatunk.: virágos kőris, magas kőris, korai juhar, hegyi juhar, mezei juhar, kocsánytalan tölgy, madárcseresznye, kislevelű hárs, ezüst hárs. A cserjék is nagy számban lelhetők fel: egybibés galagonya, cseregalagonya, veresgyűrűsom, kökény, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, varjútövis benge, vadrózsa, bodza, szeder, fagyal, sóskaborbolya, cserszömörce, közönséges mogyoró, erdei iszalag. Védett lágyszárú fajok: apró nőszirom (Iris pumila), bíboros kosbor (Orchis purpurea).
Az állatvilágból elsősorban a rovarok és az énekes madarak láthatóak gyakran. Védett fajok: fenyves cinege (Parus ater), őszapó (Aegithalus caudatus). Az emlősök közül a rágcsálók (egér és pocok fajok, sün, mezei nyúl) és a kistestű ragadozók (menyét, nyest, róka) jellemzőek. A terület zavartsága ellenére őzzel is találkozhatunk.

Látnivalók, programlehetőségek

A tanösvény kiinduló és végpontja a parkolóhoz kapcsolódik. A tanösvény két körből áll, a teljes útvonal 4800 m, a rövidebb 2400 m hosszú. A Gulya-dombi Parkerdőben 1975-ben létesült az első erdei tornapálya, mely még ma is használható.
Rendezvények lebonyolítására alkalmas helyszín, játszótér és sportpálya került kialakításra.
A parkerdő szívében található a Gizella Királyné kilátó, melyről csodálatos 360°-os körpanoráma tárul elénk. A régi lövölde völgyében a piknikező helyek mellett játszótér is színesíti a helyszínt. A régi, hagyományos szánkópálya az átalakítás után már balesetmentesen használható. A kutyatulajdonosoknak külön futtató áll rendelkezésre kedvenceik póráz nélküli sétáltatására. A Parkerdő mellett található a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark.

Gizella Királyné kilátó: 47.095148, 17.886732
Kiinduló pont: 47.089721, 17.891264
Térkép segédlet: letöltés