Pintér-hegy, Zirc

Megközelítés

A pihenőerdő megközelíthető autóval vagy gyalogosan: személygépkocsival a Zirc és Porva közötti útról, az erdő szélén parkolóhely található, gyalogosan ugyanitt vagy az Erdőalja utca felől.

A táj leírása

pinterhegy0A Bakony legmagasabb részén, a Magas-Bakonyban található az ország legmagasabban fekvő (400 m) kisvárosa, Zirc. Hosszú évszázadok során európai hírű szellemi központként működött.

A Bakony fővárosának kiemelkedő az idegenforgalma. Budapesttől 120, a Balatontól 40, Győrtől 60 km-re fekvő település évente százezernyi látogatót vonz.
A városhoz közvetlenül csatlakozó, erdővel borított Pintér-hegy kedvelt kirándulóhelye a helyieknek és a város vonzáskörzetében élőknek. A Parkerdő 2005-ben történt kialakítása óta az igény jelentős mértékben megnőtt.

Növény- és állatvilága

A Parkerdő faállományainak kora és növényállománya alapján változatos, sokszínű: középkorú és idős állományok, jellemzően gyertyános bükkösök és gyertyános tölgyesek találhatóak itt. A fafajok közül a bükk, a gyertyán, a kocsányos és a kocsánytalan tölgy, a hegyi juhar, a magas kőris, a madárcseresznye, az erdeifenyő és a vörösfenyő is megtalálható.
Az alacsony hegyvidéki erdőkre jellemző cserjék közül a veresgyűrű som, egybibés galagonya, kökény, fagyal, csíkos kecskerágó, a fekete bodza alkotja a cserjeszintet.
A lágyszárú aljnövényzet legfőbb képviselői az odvas keltike, a szagos müge, a hagymás fogasír, a medvehegyma, az egyvirágú gyöngyperje, a bogláros szellőrózsa, a tavaszi lednek, a májvirág, a tőzike.
Az állatvilágból elsősorban a rovarok és az énekes madarak láthatóak gyakran (védett az énekes rigó (Turdus philomelos)). Az emlősök közül a rágcsálók (egér és pocok fajok, sün, mezei nyúl) és a kistestű ragadozók (menyét, nyest, róka) jellemzőek. A türelmes (szerencsés) és főleg csendes látogató őzzel, szarvassal, vaddisznóval is találkozhat.

Programlehetőség

A legfiatalabb korosztályt komplex játszóvárral várjuk.

pinterhegy8 pinterhegy6

 

pinterhegy2 pinterhegy1

 

pinterhegy5 pinterhegy4

 

 pinterhegy7 pinterhegy3