Sárcsikút, Ajka

Megközelítés

A tanösvény a Hubertus Erdészeti Erdei Iskoláig megközelíthető autóval, majd onnan gyalogosan.

A tanösvény bemutatása

SarcsikutA 4,1 km hosszú tanösvény 1999-ben létesült. Egyik végpontja a László-forrásnál van, ez a tanösvény legalacsonyabban fekvő része, itt található a Hubertus Erdészeti Erdei Iskola is. A tanösvény egyik része lankásabb, a másik meredek részen ereszkedik le. A meredek rész a Köleskepe-árok oldalában található, érinti a Pokol-lik barlangot is.
A tanösvény kényelmesen 1,5-2 óra alatt járható be. A túra ösvényén elhelyezett táblák bemutatják a Kab-hegy kialakulásának történetét, az erdő és élőlényei tagjait, valamint az erdőgazdálkodást. Az ösvény nyugati része a padragkúti erdőrész mentén vezet.
A másik végpont talán a környék legjobb kirándulóhelye. A Sárcsi-kút forrása egész évben folyik, és friss, rendkívül tiszta vízzel ajándékozza meg a szomjazót. Az innen induló patak vizét egy gáttal fogták fel, így egy kisebb víztározó tó alakult ki, növelve a táj vonzerejét.
A forrás közelében egy fedett rész, valamint a szép parkos ligetes részen faasztalok, padok és tűzrakóhely kerültek kialakításra. A hosszanti füves részen sportolni, futballozni lehet. Tavasztól őszig hétvégenként rengeteg kiránduló család lepi el a forrás pihenőhelyét.