Várvölgy, Várpalota

Megközelítés

A tanösvény Várpalota központjából, az Újlaki vártól indul és gyalogosan járható végig.

A tanösvény bemutatása

A tanösvény végigvezet a Kelet-Bakony jellegzetes szurdokvölgyén, változatos erdőkkel, gyönyörű panorámájú kilátópontokkal. A Várvölgy a Palotai-Bakonyra jellemzően északi irányba indul, majd nyugatra fordulva éri el Bátorkő várát. A tanösvény hossza 18 km, melyet 13 állomás tagol. A szintkülönbség 200 m, a völgyben folyamatosan felfelé haladva a 10-11-es állomások közötti meredek szakasz megtételével érhető el a legmagasabb pont a Fajdas-tető.
A tanösvény Várpalota város kedvelt útvonalán, a két történelmi várat érintő Vár-völgyben került kialakításra. A völgy a Palotai-Bakonyra jellemző szurdok rendszerből áll. Az útvonal alkalmas a tájegységre jellemző növény és állatvilág, valamint a geológiai sajátosságok bemutatására.
A Vár-völgy és környéke több mint száz éve része a katonai lőtérnek. A katonai tanösvény célja ezért kettős: egyrészt a civil lakosságnak, ezen belül az iskolásoknak a terület katonai lőtér funkciójának a bemutatása, másrészt az itt túrázókkal a természeti környezet, a védett értékek és az erdőgazdálkodás megismertetése. A kiépített állomásokon, információs tablókon mutatjuk be a Bakonynak ezt a részét.
A tanösvény hossza az Újlaki vártól – ami Várpalota központjában található – a tizenharmadik állomásig 6,4 kilométer. Az állomások közötti átlagos távolság 650 méter. Lehetséges egy hosszabb túraútvonal választása is, ami Fajdas-tetőn át vezet és 11 kilométer hosszú.