Várvölgyi tanösvény, Várpalota

Elhelyezkedés

A tanösvény Várpalota központjából, az Újlaki vártól indul és gyalogosan járható végig. Ennek köszönhetően akár tömegközlekedéssel is elérhető. Várpalota város elfekvésének köszönhetően vonattal és autóbusszal is jól megközelíthető. A tanösvény végigvezet a Kelet-Bakony jellegzetes szurdokvölgyén, változatos erdőkkel, gyönyörű panorámájú kilátópontokkal. A Várvölgy a Palotai-Bakonyra jellemzően északi irányba indul, majd nyugatra fordulva éri el Bátorkő várát. A tanösvény hossza 18 km, melyet 13 állomás tagol. A Vár-völgy és környéke több mint száz éve része a katonai lőtérnek. A tanösvény elérhető a piros sáv jelzésen keresztül is. A tanösvény mentén, több helyen találhatunk pihenőhelyeket is.

A környék növény- és állatvilága

Mivel a Keleti- Bakonyban jóval kevesebb csapadék hullik, így a térségre leginkább a szárazságtűrő fajok a jellemzőek. Ilyen fafajok a tölgyesek és fekete fenyő. A térségben a legjellemzőbb fafaj a feketefenyő, melynek átalakításával is megismerkedhetünk a tanösvény nyomon követésével.
A talajszinten a fajgazdag száraz gyepek a jellemzőek. A meleg déli lejtők szubmediterrán fajokban gazdagok, mint a sulyoktáska, nagyezerjófű, pézsmahagyma, őszi csillagvirág. További ritka, és országos szinten is jelentős fajok a terpedt koronafürst, fanyarka és a dombi ibolya.
A térségben kirándulók gyakran találkozhatnak a hazának nagytestű vadfajaival, a szarvassal, az őzzel, a vaddisznóval, vagy akár a sziklásabb területeket kedvelő muflonnal is. Ragadozók közül jellemző a területre a róka, a nyest, és a menyét. A rovarok között érdemes megemlíteni a szarvasbogarat és a havasi cincért. A madarak közül a leginkább jellemző a térségre a darázsölyv, az uhu és a nagy fakopáncs.

Látnivalók, programlehetőség

A tanösvény hossza az Újlaki vártól – ami Várpalota központjában található – a tizenharmadik állomásig 6,4 kilométer. Az állomások közötti átlagos távolság 650 méter. Lehetséges egy hosszabb túraútvonal választása is, ami Fajdas-tetőn át vezet és 11 kilométer hosszú. A kirándulóknak érdemes megtekinteni Mátyás Király egykori vadászkastélyát a Puszta Palotát. A hosszabb kirándulást tervezőknek a környéken számos további úti cél található, mint a Maderspach Viktor kilátó, vagy a Thury Vár (Újlaki vár). A tanösvény hosszának és a könyék látványosságainak köszönhetően akár egy egész napos programnak is megfelelő úti célja lehet a Várvölgy.

Kiinduló pont: 47.211580, 18.119806
Térkép segédlet: letöltés