Vitéz Bertalan Árpád kilátó, Papod

papod3A 644 méter magas Papod hegyen, a Bakony második legmagasabb pontján található a kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Bakonyra és a Balatonra. „A jövő a kezünkben van” elnevezésű, közjóléti fejlesztési programsorozata keretében, a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. beruházásában készült el és került átadásra 2013. október 17-én a Vitéz Bertalan Árpád kilátó.

A több mint 30 millió forintos beruházás eredményeként mind a környékbeli lakosok, mind a távolabbról érkezők, turisták, kirándulók és természetjárók olyan régi-új kilátópontot vehetnek célba és birtokba, ahonnan nemcsak a Bakony varázslatos tája és domborulatai csodálhatók meg minden irányból, de a Balaton megnyugtató látványa is elénk tárul.

A kilátó több irányból is megközelíthető:
– Hárskútról a piros sáv túrajelzésen
– Márkóról a piros kereszt, majd a piros háromszög túrajelzésen
– Eplény vasútállomásról a piros sáv túrajelzésen

papod5 papod4

 

papod8  papod1

 

 

Vitéz Bertalan Árpád
(1898 – 1941)

Magyar katona, az első világháború hőse, a Vitézi rend tagja.

Ő volt a magyar ejtőernyős vadász fegyvernem megszervezője. A Veszprém-Jutaspuszta repülőtérről 1941. április 12-én a Délvidékre indult bevetésre egy öt gépből álló ejtőernyős zászlóalj élén. A vezérgép közvetlenül a felszállás után megbillent, lezuhant és kigyulladt. A katasztrófában a repülőgép 4 fős személyzete, Vitéz Bertalan Árpád harccsoport-parancsnok és 17 ejtőernyőse halt hősi halált. Vitéz Bertalan Árpádot később posztumusz alezredessé léptették elő.